Home » Insights » Wat is AI-enabled SCADA?
Optimaliseren

Wat is AI-enabled SCADA?

SCADA-systemen (Supervisory Control and Data Acquisition) worden gebruikt voor het monitoren en besturen van industriële processen en infrastructuur. Het gebruik van Artifical Intelligence in zo’n omgeving zou verschillende waardevolle toevoegingen kunnen bieden. Een AI systeem kan op basis van procesdata en alarmen uit het verleden bepaalde situaties herkennen en in zo’n geval operatoren van nuttige informatie voorzien.

CSense Starter Runtime Edition

Hieronder een opsomming van een aantal mogelijkheden:

1. Intelligente Analyse en Diagnostiek

AI kan geavanceerde analyse en diagnostiek bieden door:

  • Predictieve Analyse: Het identificeren van potentiële problemen voordat ze zich voordoen door patroonherkenning en historische gegevensanalyse.
  • Foutdiagnose: Het bieden van gedetailleerde foutdiagnose en suggesties voor oplossingen op basis van historische gegevens en best practices.

2. Verbeterde Gebruikersinteractie

AI kan de gebruikersinteractie verbeteren door:

  • Natuurlijke Taal Interface: Operators kunnen op natuurlijke wijze communiceren met het SCADA-systeem, waardoor het makkelijker wordt om informatie op te vragen en commando’s te geven.
  • Vragen en Antwoorden: Operators kunnen vragen stellen en snel antwoorden krijgen over systeemstatus, historische gegevens, en best practices.

3. Ondersteuning bij Besluitvorming

AI kan beslissingsondersteuning bieden door:

  • Data Interpretatie: Het helpen interpreteren van complexe datasets en het bieden van inzichten die de besluitvorming ondersteunen.
  • Scenario Analyse: Het simuleren van verschillende scenario’s en hun mogelijke uitkomsten om de beste acties te bepalen.

4. Training en Ondersteuning

AI kan als een trainings- en ondersteuningsmiddel fungeren door:

  • On-the-job Training: Het bieden van real-time trainingsmateriaal en instructies aan nieuwe operators.
  • Ondersteuning bij Incidenten: Het geven van stapsgewijze ondersteuning tijdens incidenten of ongebruikelijke situaties.

5. Automatisering en Optimalisatie

AI kan bijdragen aan de automatisering en optimalisatie van processen door:

  • Optimalisatie Adviezen: Het geven van adviezen over het optimaliseren van processen op basis van historische prestaties en trends.
  • Routine Taken Automatiseren: Het automatiseren van routinematige taken en controles om de efficiëntie te verhogen en menselijke fouten te verminderen.

6. Veiligheids- en Beveiligingswaarschuwingen

AI kan de veiligheid en beveiliging verbeteren door:

  • Realtime Beveiligingswaarschuwingen: Het detecteren en melden van beveiligingsinbreuken of afwijkend gedrag in realtime.
  • Veiligheidsadviezen: Het bieden van advies over veiligheidsprocedures en het naleven van regelgeving.

Voorbeeld Scenario

Een operator kan tegen een AI-enabled SCADA systeem zeggen: “Geef me een overzicht van de huidige systeemstatus en eventuele afwijkingen in de laatste 24 uur.” Het AI-enabled SCADA systeem kan dan een gedetailleerd rapport genereren met alle relevante informatie, inclusief eventuele waarschuwingen en suggesties voor actie.

Door deze functionaliteiten te integreren, kan AI de operationele efficiëntie, veiligheid, en betrouwbaarheid van SCADA-systemen aanzienlijk verbeteren.

Energie management in een staalfabriek

  • Close

    Download bestand

Preventief onderhoud aan pompen

  • Pompen
    PDF
    Close

    Download bestand

Monitoren van PID control loops

  • PID loops
    PDF
    Close

    Download bestand


Wilt u zelf eens kennis maken met de kracht van AI?

GE Vernova biedt als een van de eerste ter wereld een gratis AI add-on, die u zelf kunt configureren en trainen op uw eigen systeem.


Wilt u meer weten of een specialist spreken?

Neem contact op door onderstaande formulier in te vullen

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Meer artikelen