Wat is het verschil tussen ERP en MES?
ERP staat voor Enterprise Resource Planning en omvat in feite het beheer van alle belangrijke resources die een productiebedrijf nodig heeft om te kunnen produceren. Sterk vereenvoudigt denken we hierbij aan machines, materialen en mensen. Een ERP systeem zorgt er dus voor dat de juiste middelen aanwezig zijn op het moment dat ze nodig zijn. Dit omvat dus de aankoop, logistiek, planning en verkoop van alle productiemiddelen. Vanwege de complexiteit werken ERP systemen meestal op de (middel) lange termijn.
Een Manufacturing Execution Systeem zorgt voor het uitvoeren en realiseren van de productie-orders die uit het ERP-systeem komen. Het MES systeem speelt vaak korter op de bal en weet wat er op de werkvloer gebeurt. Het resultaat van het ERP systeem is vaak een weekplanning, hetgeen het vertrekpunt is van het MES systeem. Het MES systeem kan rekening houden met details als de dagelijkse bezetting aan de lijn en gedetailleerde receptuur. Het kan ook omgaan met onverwachte gebeurtenissen zoals een machine die stil valt of een medewerker die ziek thuis blijft.
> Productinformatie: Ontdek het MES Systeem en bekijk de demo.
Interface ERP en MES
De interface tussen ERP en MES kan technisch gezien op veel verschillende manieren ingevuld worden, zoals via XML, database of REST. Functioneel gezien is deze interface vrij compleet beschreven in de ISA-95 standaard. Hierin staan modellen voor informatie zoals productieorders, materialen en receptuur. In de meeste gevallen komt het toch neer op maatwerk wat men snel kan inzetten door gebruik te maken van best practices templates.
>INSIGHT: ISA95 als basis voor een MES systeem
Aan de onderkant communiceert het MES systeem vaak direct met de machines om procesdata zo effectief en nauwkeurig mogelijk over te dragen. Een veelgebruikte standaard hierbij is OPC UA, wat eigenlijk een soort universele taal voor procesdata is. Al zien we tegenwoordig ook wel steeds meer MQTT verschijnen in combinatie met een Unified Name Space.
Van MES tot rapportages en dashboards
Het MES systeem speelt dus veel korter op de bal en focust zich helemaal op productie. Vaak gaat het om realtime data omdat het systeem moet weten wat nu de status van het proces is. Hier vindt dan ook de detaillogging plaats van alle sensoren en meetpunten in de fabriek – vaak door specifieke Historians. Vanuit die Historians worden events opgepikt zoals een stilstand van een machine die dan automatisch gelogd wordt in het MES systeem. Alle informatie van deze events maken het mogelijk om een rapport of dashboard te genereren met de belangrijkste KPI’s van het proces.
Magic Quadrant for Manufacturing Execution Systems
Bekijk het ‘Magic Quadrant for Manufacturing Execution Systems” van Gartner over typische MES functionaliteiten op de pagina van GE Vernova.
-
Download bestand
Aanverwante artikelen:
> OPC Uitgelegd
> MQTT Wat kun je ermee?
> Wat is een Unified Namespace?
Neem contact met ons op voor meer informatie of vragen.